Резултати от проучванията на археологически обект "Църквището", п-в Форос, кв. Крайморие

  • Начало
  • Новини
  • Резултати от проучванията на археологически обект "Църквището", п-в Форос, кв. Крайморие
07 Aug

Резултати от проучванията на археологически обект "Църквището", п-в Форос, кв. Крайморие


<module="photo" id="1696" maxwidth="490" maxheight="350">

Пресконференция по повод последните значими открития на п-в Форос се проведе днес, 07.08.2014 г., в Конферентната зала на Община Бургас. На нея директорът на Регионалния исторически музей Бургас, г-н Милен Николов, представи информация за открития монументален раннохристиянски храм. В пресконференцията взеха участие още г-жа Йорданка Ананиева, зам.кмет на Община Бургас и г-н Тодор Батков, собственик на терена.

Монументален раннохристиянски храм с размери - дължина 19.5 м и ширина 14 м бе открит при спасително археологическо проучване, започнало в края на април 2014 г., на територията на крепостта „Порос”, на п-в Форос. То се осъществява от екип на Регионалния исторически музей Бургас (РИМ Бургас) с ръководител, директора на музея, Милен Николов, а поводът за проучванията е реализацията на предстоящи инфраструктурни проекти в района. До момента археологическите проучвания на базиликата са финансирани от собственика на терена – „Форос Дивелъпмънт” АД и се реализират с логистичната подкрепа на Община Бургас.
[widget="photo" name="a164" params="albid=164&rows=1&width=490"]
[shrink]
По план храмът представлява трикорабна едноапсидна базилика с притвор, като напълно е запазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в притвора и отчасти – в централния кораб на църквата. Тя е изградена от големи, добре обработени камъни с калова спойка. Апсидата е от ломени камъни, дебело измазан с плътен слой розов хоросан. Въпреки че тук е имало съвременно строителство - стопански постройки и радиомачта, в апсидата бе открита почти напълно запазената реликварийна камера, вградена в основата на стълба, носещ олтарната маса. При напускането на църквата камерата е разбита и реликвите от нея са били взети.

Установено е наличието на два входа на базиликата – централен от запад и по-малък при външната стена на южния кораб. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове, които също са напълно запазени.
Стените на храма са сравнително добре запазени на височина до 90 см.
Западно от храма, непосредствено до входа му, бе разкрита голяма постройка, за която в хода на проучванията бе установено, че е по-ранна от църквата. Тя е съставена от няколко помещения, най-голямото от които е с размери 9 м на 5.6 м. Сградата е била унищожена най-вероятно от пожар, след което останките й са били подравнени и преизползвани, като отчасти върху нея е изградена самата базилика.
На този етап от проучванията може да се каже, че храмът е построен в края на V - началото на VІ в., а сградата пред него е от ІV - V в.

В резултат на проучванията са открити многобройни находки – керамични лампи, фрагменти от декоративна мраморна украса, цели керамични съдове, над 500 бронзови монети, мраморна колона със спираловидни канелюри, напълно запазен мраморен съд за светена вода. Всички находки се съхраняват във РИМ - Бургас.
Предстои почистване на находките и тяхната консервация, както и осъществяване на аварийна консервация на храма. Започна и проектиране на консервационно-реставрационни действия.

Значението на новооткрития археологически обект е от най-високо ниво, особено за Бургас и бургазлии. На територията на Община Бургас досега няма открит подобен паметник - християнски храм с толкова ранна датировка. Единствената църква, по-скоро параклис, открита до този момент, е тази при Сарафово, която е датирана като много по-късна – от началото на ХІІ в.

Новооткритият паметник добре илюстрира мащаба на крепостта „Порос”. Християнският храм е с големи размери и добре се вписва в общата картина, известна ни досега. Той е още едно доказателство за мащабите на крепостта през късната античност и нейното голямо значение. Същевременно, този ранен християнски паметник определя Порос и територията на съвременния Бургас като християнско средище още от края на V - началото на VІ в.

В последните дни на проучванията бе открита погребална камера пред олтарната част на храма. Тя е на дълбочина 1.20 м от подовото ниво и бе изцяло покрита с керамични плочи, запечатани с хидрофобен хоросан. Първите предположения са, че тук е погребано духовно лице с висок ранг в църковната йерархия.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus