„Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“

11 May

„Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“На 15 май 2024 г. (сряда) от 17:00 ч. в Етнографския музей (на улица „Славянска“ 69) ще бъде открита изложбата „Старият Бургас през погледа на
д-р Мелконян“. Тя представя знакови бургаски места, събития, познати и непознати хора от оня романтичен и в същото време динамичен, шарен и разпознаваем град. Интересните моменти от тогавашния живот – цитати от ръкописа на д-р Мъгърдич Степан Мелконян „Бургас – моят роден град. Спомени за времето от 1930 до 1945 година“ са подкрепени със съответните снимки, документи и експонати от фонда на Бургаския музей, от семейните и лични архиви на бургазлии, както и предоставени от наследниците на д-р Мелконян.
Изложбата разказва и за самия Мъгърдич Мелконян – арменец, роден в Бургас през януари 1922 година, обущар, лекар, който подробно и съвестно, методично и с любов е описал Бургас в миналото. „Желанието ми е след прочитането да се яви възможно най-живата картина на действителността...“ – е споделил той.
Днес ни се струва странно, но спомените си е редактирал и преписал собственоръчно четиринадесет пъти! Четиринадесет дебели тетрадки, старателно изписани, за да се знае, да се помни. Два от ръкописите са предоставени лично от него на отдел „Етнография“ и на отдел „История“ при Регионалния исторически музей в Бургас.
Изложбата е част от едноименен проект на РИМ – Бургас, одобрен и финансиран от Министерството на културата.
През месец юни тази година предстои официалното представяне и на книгата – ръкописът, който музеят ще издаде.Тагове:

Comments

comments powered by Disqus