Съкровищата на Бургаския музей показани в нова зала

  • Начало
  • Новини
  • Съкровищата на Бургаския музей показани в нова зала
08 Aug

Съкровищата на Бургаския музей показани в нова зала

Нова експозиционна зала отвори врати за посетители на 11.08.2014 г. в Археологическия музей в Бургас на бул. Богориди 21.

<module="photo" id="1700" maxwidth="495" maxheight="300">

Златни и сребърни накити на знатни тракийки, като тези на жрицата Лесескепра от Анхиало (днешно Поморие), са изложени в новата зала на музея, за да подскажат на посетителите, представители на кои древни култури са живели по земите около Бургаския залив, какви са били техните традиции и бит.

Наред с тях ще бъдат представени и различни разменни средства, илюстриращи поминъка и търговията на народите, населявали земите ни - домонетни форми като медния слитък от Маслен нос и пари-стрели, римски републикански и императорски сребърни монети, колективна находка от златни монети – статери, на Александър ІІІ Македонски и Филип ІІ Македонски, сребърни тетрадрахми, драхми и оболи от гръцките колонии, златни византийски солиди и номизми, сребърни монети на средновековните български царе, сребърни европейски монети от ХVІ-ХVІІ в., осемреалови сребърни монети, отсечени в Мексико – т.нар. „пиратски талери”, и мн.др. Изложбата представя историята на монетите през вековете – от най-древните времена, когато хората са разменяли помежду си просто парчета метал, до изящните монети от ХVІІ-ХVIІІ век.
[widget="photo" name="a165" params="albid=165&rows=1&width=490"]
[shrink]

Почти всички експонати ще бъдат показани за пръв път пред публика. Те се съхраняват във фондовете на Бургаския музей, като някои от тях са престояли там повече от 50 години без да са били представени пред обществеността. Всички археологически артефакти са открити по време на проучвания в обекти в Бургаска област или са откупувани през годините за музейните фондове.

Идеята за подобна експозиция е стара, но проблеми с реализацията и най-вече обезопасяването й я забавиха във времето. Преди броени дни приключи модернизацията на музейната зала, в която при специални мерки за сигурност ще бъдат експонирани съкровищата.

Археологическият музей в Бургас работи с удължено лятно работно време: понеделник-петък от 09:00-19:00 ч, събота и неделя от 11:00-19:00 ч. Предлагат се и комбинирани промоционални билети за посещение на два или три музея с намаление.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus