Тази година Месни и Сирни Заговезни ще се празнуват на 27.02. и 06.03

  • Начало
  • Новини
  • Тази година Месни и Сирни Заговезни ще се празнуват на 27.02. и 06.03
26 Feb

Тази година Месни и Сирни Заговезни ще се празнуват на 27.02. и 06.03

[img right]uploads/old/images/misc/P2250015.jpg[/img][justify]Месни Заговезни е църковен празник с подвижна дата в православния календар. Датата се променя в зависимост от датата на Великден. Месни Заговезни е винаги осем седмици преди Великден, в неделя. Тази година Месни Заговезни ще се празнува на 27.02, в такъв случай Сирни Заговезни ще бъде 06.03. Сирни Заговезни е по традиция седем седмици преди Великден. Вечерта на празника се заговява в кръга на близкородствени семейства. До самата вечеря трябва да завърши обичаят „прошка”- по-младите целуват ръка на по-старите и искат и получават прошка за извършени грешки и обиди.
[url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=70]Научете повече за обичаите свързани с Месни и Сирни Заговезни.[/url]
През Сирната неделя между Месни и Сирни Заговезни, един от най-колоритните обичаи са кукерските игри. Участници в тези игри са само ергени и млади мъже.[/justify][shrink]
Всяка кукерска дружина има строго определен персонаж, специално приготвено облекло и реквизит. Кукерите се наричат още „бабубери”, „старци”, „джамалари”, „сурати”. Те са облечени в кози кожи, а лицата им са скрити под причудливи маски-разноцветни, украсени с птичи пера, мъниста, семена, стъкълца, огледала и др. Обикновено те олицетворяват странни и фантастични животни и птици, всяващи ужас сред публиката.
[img right src="resources/ritualimages/2_2.jpg"][/img] Първият главен момент в кукерския обреден комплекс е ритуалното обхождане на цялото селище. Кукерите посещават всяка къща. По пътя и във всеки двор те пресъздават разнообразни сценки, подскачат високо на място под звуците на музикален съпровод. По този магически начин стимулират буйния растеж на посевите и осигуряват богата реколта. Стопаните посрещат кукерите и ги даряват с яйца, брашно, царевица и др.
Кулминационният момент в обичая е обредното символично заораване и засяване, което става обикновено на селския мегдан пред очите на всички присъстващи. „Царят“ или „булката“ впряга в дървено рало кукер и изорава три бразди в кръг, имитира сеитба и изрича благословия за здраве, берекет и плодовитост. В това време кукерите играят и скачат високо – колкото по-високо скачат, толкова по-богата ще бъде реколтата. В края на засяването кукерът, теглещ ралото пада мъртъв на земята. Останалите персонажи се спускат към него, плачат, удрят го, докато го съживят. След това започва всеобщо веселие.
[url=index.php?tab=ethno&lang=[curlang]&page=encyc&enc=rituals&eid=55]Научете повече за Кукеровден.[/url]

Красимира Дубарова

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus