Ученици от две бургаски гимназии взеха участие в специализираната лекция "Кирило-Методиевската идея в православното християнство"

  • Начало
  • Новини
  • Ученици от две бургаски гимназии взеха участие в специализираната лекция "Кирило-Методиевската идея в православното християнство"
21 Sep

Ученици от две бургаски гимназии взеха участие в специализираната лекция "Кирило-Методиевската идея в православното християнство"

Гл. ас. д-р Ивета Рашева от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките (КМНЦ) проведе публична лекция в Историческата експозиция на РИМ Бургас. Тя бе организирана по случай официалното откриване на гостуващата изложба „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”, която е в Бургас по покана на Регионален академичен център на БАН. В лекцията взеха участие ученици от ПГЧЕ "Васил Левски" и ПГРЕ "Г. С. Раковски", представители на Държавен архив и Регионална библиотека Бургас.

След лекцията проф. Севдалина Турманова - зам.-областен управител и ръководител на Реггионален академичен център Бургас откри изложбата в иконната зала на Историческия музей (ул. Лермонтов 31). Тя е подготвена и изработена от КМНЦ по време на научната конференция на същата тема, проведена в рамките на Интерпарламентарната асамблея по православие в Народното събрание на Република България. Състои се от 12 големи платна, които визират връзката на източното православие с Кирило-Методиевото дело през вековете. Изложбата ще остане в Бургас до края на месец октомври.

<module="album" id="233" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:кмнц, кирилица, изложба

Comments

comments powered by Disqus