Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос за историята на ранното християнство по южното Черноморие

  • Начало
  • Новини
  • Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос за историята на ранното християнство по южното Черноморие
10 Sep

Уникален медальон доказва значимостта на крепостта Порос за историята на ранното християнство по южното Черноморие

За трета поредна година екип на РИМ-Бургас с ръководител Милен Николов проведе археологически проучвания на територията на крепостта Порос, финансирани от Община Бургас.[shrink]

В рамките на един месец, през юли и август, работата бе съсредоточена върху римската вила с хипокауст от ІІІ в., открита още през 2013 г., върху която през VІ-VІІ в. е бил построен ранновизантийски комплекс.
Първо бяха проучени сградите от VІ в. с много големи размери, чиито точни параметри все още не могат да бъдат напълно изяснени. Едната от тях е широка 10 м, а втората – 8 м. Зидовете им са широки 1.1 м, изградени от добре оформени камъни с калова спойка. В една от сградите е открита отводнителна система от канали и шахта за отвеждане на отпадни води директно в морето. Открити са питоси за съхранение на селскостопанска продукция и огнища, но изненадващо без характерни за ежедневието предмети. Това подсказва, че проучваните сгради вероятно са складови помещения – магазии, които са посрещали или изпращали стоки през пристанището на Порос. В подкрепа на това предположение е откритото в една от сградите депо с над 30 амфори, които в момента са в етап на реставрация.

<module="photo" id="1940" maxwidth="495" maxheight="380">

След проучването на ранновизантийските пластове се достигна до зидовете на римската вила. През настоящия сезон стана ясно, че тя е с размери 20.8 м х 10 м и се състои от 9 помещения. Западните от тях са с подподово отопление, наречено хипокауст, а подът е направен от излят на място много здрав розов хоросан или от плочи. Вилата е била построена към средата на ІІІ в. и съществувала до 30-те години на ІV в.
Само през този сезон са открити са близо 200 находки. Към римската епоха принадлежат наполовина запазена, изящна статуетка на римлянин в тога, апликации от бронз, много сребърни и бронзови монети от кр. ІІ-първата половина на ІV в., луксозна червенолакова керамика, огромно количество мраморни облицовъчни плочки и мраморни корнизи за прозорци. В сградите от VІ-VІІ в. са открити монети от всички императори от VІ до началото на VІІ в., сред които се отличават тези на Анастасий, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин и София, Тиберий Константин, Тиберий Маврикий, Фока. Намерени са още костени апликации, шила и глинени лампички, както и дръжка от много голяма глинена лампа с изображение на равнораменен кръст.

За пореден археологически сезон при разкопките на крепостта Порос беше намерена изключително ценна находка. В една от сградите от VІ в. беше открит голям бронзов медальон с емайл. Той е лят, с кръгла форма, като тялото е с диам. 35 мм. Централното лицево изображение представя равнораменен кръст, около който са изобразени още 7 равнораменни кръста. Централното изображение е било покрито с емайл с бял цвят, а околовръстните – с жълта стъклена паста. Находки като тази са редки в световната археология. Подобни медальони са били изработвани от бронз, сребро и злато за украса на култови съдове, чаши, потири, блюда, мащехранителници и др. На обратната страна на медальона от Форос има следи от дърво, което показва, че той е бил монтиран към дървена основа. Кръстовете, изобразени върху находката, говорят за предмет, свързан с ранното християнство. Има достатъчно данни, според които подобни медальони са украсявали кутии или дървени корици от богослужебни книги. Затова на този етап приемаме, че медальона от Форос е украсявал именно корица от евангелие или кутия, в която се е съхранявала богослужебна вещ – книга, потир и др.
<module="photo" id="1941" maxwidth="495" maxheight="380">

По форма и украса медальонът от Форос е изключително близък с едно изображение от църквата Сан Витале в Равена. На една от мозайките там е изобразен олтар на църква по време на богослужение. На покривката на олтарната маса се виждат медальони с кръгла форма, чието централно изображение на равнораменен кръст е също както на медальона от п-в Форос.
За значимостта на откритието говори фактът, че през дългогодишните разкопки на големите късноантични градове като Несебър, Созопол, Деултум, Ахтопол, Урдовиза и изобщо по цялото Южно Черноморие подобна находка не е откривана, което прави медальона от Форос уникален за нашия регион.
В момента откритите находки се приготвят за лабораторна консервация и реставрация.
[widget="photo" name="a190" params="albid=190&rows=1&width=500"]

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus