Успешна и различна 2014 година за РИМ Бургас

27 Mar

Успешна и различна 2014 година за РИМ Бургас

Успешна и много различна от предходните години бе 2014 за Регионален исторически музей – Бургас (РИМ - Бургас). Това бе отчетено от ръководството на музея в лицето на директора Милен Николов на специална пресконференция.
Не случайно това се случва в края на март – едва след приключване на отчетността по усвояване на средствата, отпуснати за археологически разкопки и проучвания, с които с свързани и някои от най-сериозните постижения през изминалата година.[shrink]
Изпълнявайки една от основните си функции - на научна институция, музеят, чрез неговите археолози, участва в 10 археологически проучвания на обекти от национално и муждународно значение – 2 редовни и 8 спасителни, в Бургас, Поморие и Ахтопол.

Открита и напълно проучена бе раннохристиянска базилика на п-в Форос. Датирането й от VІ в. заедно с комплекса от постройки (V-VІ в.) и римската вила (ІІІ в.) е факт, който променя историята на Бургас и го определя като християнско средище още от края на V - началото на VІ в.
Продължиха проучванията на южния басейн на късноантичната баня на Акве Калиде (Минералните бани), където бе открит внушителен канал, отводняващ басейните, и редица интересни находки.

<module="photo" id="1851" maxwidth="490" maxheight="400">

В Русокастро продължи работата по изследването на тайния проход с кладенеца на крепостта. Открита бе втора кула в прохода и бяха добити ценни находки. Местни жители предоставиха на музея оловен печат на българския цар Петър и царица Мария от Х в. – единственият засега, открит в Тракия.

През 2014 г. Бургаският музей направи едно от най-важните научни открития в своята история. До разбитата реликварийна камера на базиликата на п-в Форос, бе открита оловна ампула – реликварий. Тя е с дължина 22 мм и диаметър 17 мм, като от едната й страна е представен равнораменен кръст в медальон, а от другата – два вписани един в друг равнораменни кръстове. Датирана е VІ в. Подобни находки са поклоннически атрибути. В тях са били съхранявани реликви – елей от гроб на светец, светена вода от особено почитано място и др. Проучванията показаха, че размерът на ампулата от Форос и нейните изображения са идентични с група глинени ампули, произхождащи от Ефес, което я свързва с култа към св. Йоан Богослов - светец е особено тачен от ранните християни. Той е бил любим ученик на Исус Христос, заселил се по заръка на учителя си в Ефес, където написва Апокалипсиса и свършва земния си път. На този етап от проучванията бе прието, че пилигрим от крепостта „Порос” е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва - ампула с лечебен прах.
<module="photo" id="1852" maxwidth="220" maxheight="300">
<module="photo" id="1853" maxwidth="220" maxheight="300">


През 2014 г. продължи дейността по обновяване и разнообразяване на музейните експозиции на РИМ – Бургас. В резултат бе постигнато увеличение броя на посетителите спрямо 2013 г. с 35 % и увеличение на приходите на музея с 52%.
Три нови експозиции бяха представени за първи път пред обществеността – „Островът на лечителката” на о-в Св. Анастасия, „Съкровищата на Бургаския музей” в Археологическата експозиция (ул. Богориди 21) и „История на Бургас” в Историческата експозиция (ул. Лермонтов 31). Допълнително бяха експонирани, самостоятелно и с други музеи, още 7 изложби в Бургас, Шумен, Царево, Ахтопол и др.

Особен интерес сред посетителите предизвика иновативната изложба от живи тропически пеперуди в Природонаучния музей – в първите дни след откриването пред музея имаше дори опашка от чакащи. Смайваща за посетителите бе гледката на излюпващите се от своите какавиди направо в залата на музея тропични красавици. Успехът на изложбата провокира ръководството на музея да я планира за втора година през лятото на 2015.
Особено внимание бе обърнато на публичната работа на музея и сътрудничеството с образователните институции. 16 събития с различна периодичност и продължителност бяха организирани през годината с участието на ученици, студенти и пенсионери.
Затвърди се успешното партньорство с медиите, за което екипът на музея специално благодари на всички регионални и национални медии, отразявали през годината дейността и постиженията на му.

През 2014 г. РИМ - Бургас проведе няколко успешни дарителски кампании. Благодарение на тях бяха получени дарения в размер на 9 компютъра от Община Бургас, 5 компютъра от Първа инвестиционна банка, 2 големи плазмени телевизора от Търговска верига „Зора” и др. Фирма „Андела” АД осигури на Бургаския музей 60 тона фин каменен материал за консервация на раннохристиянската базилика на п-в Форос. В резултат на кампания на Природонаучния музей бяха събрани средства за обособяването на нова зала „Вкаменелости”, в която скоро ще бъдат експонирани ценни и изключително редки фосили от фонда на музея. Годината приключи с Коледната дарителска кампания за реставриране на икони от фонда на Историческия музей, благодарение на която, със спомоществователството на родолюбиви българи, бяха спасени 4 стари възрожденски икони.

[url=http://www.burgasmuseums.bg/uploads/old/pdfs/publichen_otchet_rim-burgas_2014.pdf]Пълен Публичен Отчет за дейността на РИМ-Бургас през 2014г. >>[/url]

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus