Вижте изложбата "Познато и непознато от Бургаския край" в НИМ София

  • Начало
  • Новини
  • Вижте изложбата "Познато и непознато от Бургаския край" в НИМ София
13 Oct

Вижте изложбата "Познато и непознато от Бургаския край" в НИМ София

<img style="max-width:600px;float:left" src="uploads/old/albums/album348/121212257_4048610585165602_1327911064748473012_o.jpg" / > На 8.10.2020 г. в Национален исторически музей бе открита изложбата на Регионален исторически музей Бургас „Познато и непознато от бургаския край“. Изложбата обединява три теми, които разкриват богатото културно наследство на региона.

Първата тема е изложбата „Българските бежанци в нашата памет“, в която чрез информационни табла и запазени автентични костюми от фонда на Регионален исторически музей Бургас е показана нелеката съдба на нашите сънародници от Източна Тракия, Западна Тракия, Мала Азия и Македония. В изложбата са представени създаването на квартал Сарафово и Бежанският заем от 22.12.1926 г., който страната ни взима за оземляването на преселниците и изграждането на т. н. Шаронски къщи в градовете по южното Черноморие.

Втората тема е посветена на един уникален обичай, характерен за Странджа планина – „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“. Автор на изложбата е н. сътрудник Цоня Дражева (1954-2013), която бе и дългогодишен директор на музея в Бургас. Любителите на древния обичай имат възможност да видят и да се запознаят с експонати и фотоси, свързани с магическия танц, изпълняван и днес, в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни в село Българи, общ. Царево. Сред най-известните нестинарки си остава баба Злата, която влизала в жаравата до края на дните си, защото нестинарството е магия – магия на огъня, магия да се ходи по въглени, магия да се свърже човека с един друг свят. Самостоятелно изложбата е гостувала в различни точки и региони в страната – БАН София, ИМ-Каварна, РИМ-Хасково, ЕМО „Етър“, РИМ-Шумен, РЕМ-Пловдив и др., представяна е и в Р. Полша.

В третата тема са експонирани автентични носии от фонда на Регионален исторически музей Бургас, които разкриват многообразието от етнографски и етнически групи, живеещи в Бургаски регион. Традиционните женски носии са от Малко Търново, селата Козичино, Факия, Трънак, Есен.

Изложбата бе открита от Диана Саватева – зам. кмет по култура, туризъм и спорт на град Бургас, зам. директора на НИМ инж. Надя Николова и Пламена Кирова – гл. уредник на Етнографската експозиция към РИМ Бургас. Софиянци и гостите на столицата могат да разгледат изложбата до месец Декември 2020 г. в залата за временни изложби на НИМ.

<module="album" id="348" width="810" height="600" cell_height="150" cols="4" image_crop="1" crop_color="0,0,0">

Тагове:изложба, НИМ София

Comments

comments powered by Disqus