Възрастни хора разгледаха изложбата за просфорите в Историческия музей навръх Спасовден

  • Начало
  • Новини
  • Възрастни хора разгледаха изложбата за просфорите в Историческия музей навръх Спасовден
21 May

Възрастни хора разгледаха изложбата за просфорите в Историческия музей навръх Спасовден

На 21 май – Спасовден възрастните хора от Дом "Цвета и Анка Върбанови" посетиха Исторически музей - Бургас. Те бяха зарадвани с жест на внимание от страна на Бургаския музея и клубовете на ГЕРБ „Проекти и програми” и „България за младите”, като за тях бе осигурен и специален транспорт до експозицията.[shrink]

Обитателите на социалния дом бяха посрещнати от председателя на клуб „Проекти и програми” доц.д-р Севдалина Турманова и домакина на събитието Радовеста Стюърт.

Благодарение на инициативата, която бе подкрепена и от общинския съветник Димитър Людиев, възрастните хора имаха възможността да разгледат гостуваща изложба на Етнографския институт на БАН „Просфора. Хляб и литургия“, показана в иконната зала на музея. Експозицията предизвика голям интерес сред посетителите.

Историкът Иванка Делева изнесе специална беседа по темата, а след това възрастните хора изгледоха и филм, посветен на християнското сакрално тайнство на обредните хлябове. Обитателите на Дома опитаха от традиционни хлебни изделия, предоставени от фирма JLP и научиха тънкости при изработката на уникални просфорни печати за благословение на погачите.

Тагове:

Comments

comments powered by Disqus