Морско зеле

Морско зеле<module="photo" id="1330" maxwidth="250" maxheight="250">
Морското зеле (Crambe maritima) е многогодишно халофитно растение (развива се върху засолени почви) и принадлежи към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Видът прави обширна коренова система с множество малки корени, които лесно се изкопават. Синкавозелените, голи, месести листата са дълбоко врязани и с вълнообразни ръбове. Цъфти през април – май. Цветовете са събрани в метлица и се опрашват от насекоми. Венчелистчетата са бели, обратно-овални. Чашката е разперена, с еднакви листчета. Плодът е съставен от 2 членчета: долното е тясно, а горното - кълбесто.

По отношение латинското наименование на морското зеле (Crambe maritima), то има латински и гръцки произход. Думата "crambe" произлиза чрез латинската "crambe" от гръцката "κράμβη"и е название на един вид зеле, а "maritima" (от латински) означава "на морето", отнасящо се до местообитанията на вида.

Като представител на пясъколюбивата и сухоустойчива растителност, крайбрежието е естественото местообитание на морското зеле. То расте свободно по протежение на бреговете на Европа, от северната част на Атлантическия океан до Черно море. В пределите на България видът е разпространен по Черноморското крайбрежие и в Североизточна България по крайбрежните пясъци като достига височина 30-75 см.

Представители от род Crambe се използват като хранителни растения от ларвите на някои видове пеперуди.

Морското зеле (Crambe maritima) е диворастящ родственик на някои културни растения от семейство (Brassica), използвани от хората в кулинарията, например зеле (Brassica oleracea), рапица (Brassica napus) и черен синап (Brassica nigra), от семената на който се произвежда горчицата. С проблемите, породени от изменението на климата, дивите родственици на културните растения, може да се окажат важни за гарантиране на продоволствената сигурност в новото хилядолетие. Според изследвания на ботаници, морското зеле е богато на витамини и минерали, например, витамин А, витамини от група B (B1, B2, B3, B6, B12), витамин D, витамин С, витамин К, витамин Е, протеини, алкохол, вода , желязо, калций, фосфор, магнезий, манган, калий, цинк и натрий, които са полезни за здравословното състояние на хората.

Божана Рибарова