НестинарствоТам където Черно море мие топлите хълмове на Странджа планина и до ден днешен живеят старите обичаи свързващи магическите ритуали с христианските традиции на местното население. То продължава да ги практикува със същото преклонение и вяра в божествената сила на слънцето и огъня. Запазени единствено в тази част на България, тези феномени на сакралната култура се определят от изследователите като следи от древното тракийско/българско шаманство.

<module="photo" id="372" maxwidth="480" maxheight="400">

Нестинарството е един от най-старите и загадъчни обреди, практикувани и до днес в автентичния си вариант от населението на Странджа планина. В древното селище Българи, средище на нестинарството, всяка година на трети юни - празника на Св. Св. Константин и Елена, се провеждат нестинарските игри.

В ранни зори свещеникът освещава курбаните, наречени на Св. св. Константин и Елена. След това водачът на шествието „епитроп” - уважаван човек от стар нестинарски род и момчетата - икононосците, под съпровода на тъпан и гайда, изнасят свещените икони след празничната литургия.

Празничното шествие се отправя към къщата на главната нестинарка и нейната столнина (параклис), където става обличането на иконите в празнични ризи, обшити със сребърни монети и накити. След като са взели благословията на главната нестинарка, всички участници в празника се отправят към аязмото (свещен кладенец) на Св. Константин. Там иконите се оставят да починат на дървеното одърче пазени от главната нестинарка. Епитропът взема от светената вода в аязмото, измива иконите и раздавана всички присъстващи за здраве. На последното хоро, което се играе около аязмото се хващат всички нестинари. Около обяд всички се прибират в селото.

На централния площад пред църквата вече гори огън накладен от шест коли дърва за обредната жарава. Тя се разстила в кръг с диаметър 8-10м, около който по свечеряване се извива хоро. Под тежките, насечени звуци на ритуалния тъпан, нестинарите изпадат в особенно екстатично състояние и нагазват върху жаравата боси. Подвиквайки силно и отсечено, те пресичат на кръст жаравата и после танцуват няколко минути с иконите в ръце, без да получат обгаряния.
Нестинари стават мъже и жени обикновенно от едни и същи родове. Те предават по наследство способностите на магическия танц, като най-важна поля в тяхната общност има главната нестинарка. Това място в йерархията тя е получила поради изключителната си религиозна екзалтация и способностите си на медиум. Затова хората я почитат като магически посредник между тях и божествената воля на светците покровители за плодородието, здравето, войните и съдбата на семейството.

Народната вяра в магическите обреди и заклинания са свързани с овладяване на природните стихии. Те се изпълняват с цел да помогнат на хората и природата в тяхното взаимо-съществуване, затова и най-важни сред символите са тези на животворната енергия - Слънце и Огън.

н-с Цоня Дражева